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La lactoferrine : une protéine multifonctionnelle

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Date
2009
Auteur
Pierce, Annick
Legrand, Dominique
Mazurier, Joël
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MS_2009_4_361.pdf (383.7Ko)
MS_2009_4_361.html (77.51Ko)
Metadata
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Résumé
La lactoferrine est une molécule énigmatique et fascinante apparue avec les mammifères ; elle appartient à la famille des transferrines, mais contrairement à la transferrine, qui a un rôle clé de transporteur du fer, la lactoferrine n’est pas impliquée dans l’homéostasie martiale. Les recherches entreprises depuis son isolement en 1960 n’ont pas réussi à complètement élucider sa fonction. Elle a longtemps été considérée comme un simple chélateur de fer protégeant contre les infections bactériennes par sa capacité à priver les bactéries du fer nécessaire à leur croissance. Depuis ces dix dernières années, de nouvelles fonctions orchestrées par la lactoferrine ont été découvertes : immunomodulation, protection contre le cancer et régulation de la croissance osseuse. L’objectif de cet article est de faire connaître les multiples facettes de cette molécule et d’en souligner l’implication dans de nombreux mécanismes de défense de l’organisme.
 
Lactoferrin (Lf) is an iron-binding glycoprotein of the transferrin family that is expressed and secreted by glandular cells and found in the secondary granules of neutrophils from which it is released in infected tissues and blood during the inflammatory process. Initially described as an iron-binding molecule with bacteriostatic properties, Lf is now known to be a multifunctional or multi-tasking protein. It is a major component of the innate immune system of mammals. Its protective effects range from direct anti-microbial activities against a large panel of microorganisms including bacteria, viruses, fungi, and parasites, to anti-inflammatory and anti-cancer activities. While iron chelation is central to some of the biological functions of Lf, other activities involve interactions of Lf with molecular and cellular components of both hosts and pathogens. Its powerful antimicrobial activities, immunomodulatory properties and prevention of septic shock, anti-carcinogenic functions and its growing importance in iron delivery and bone growth, combined with the data obtained either by in vivo studies or clinical trials, make this molecule and its derivatives very promising tools for health or nutritional applications.
 
Pour citer ce document
Pierce, Annick ; Legrand, Dominique ; Mazurier, Joël ; La lactoferrine : une protéine multifonctionnelle, Med Sci (Paris), 2009, Vol. 25, N° 4; p. 361-369 ; DOI : 10.1051/medsci/2009254361
URI
http://hdl.handle.net/10608/6626
Collections
  • MS 2009 num. 04
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